علت تفاوت در رتبه بندی های مختلف دانشگاه ها چیست
یکی از فاکتورهایی که برای انتخاب دانشگاه همواره باید در نظر گرفت، رتبه (Rank) دانشگاه میباشد. امروزه رتبه بندیهای متنوعی توسط موسسات علمی مختلف صورت میگیرد که مهمترین مراکز رتبه بندی دانشگاههای جهان بصورت زیر می باشند:
۱- رتبه بندی دانشگاه شانگهای
۲- رتبه بندی موسسه تایمز
۳- رتبه بندی موسسه QS World
۴- رتبه بندی وبومتریک (Webometrics)
۵- رتبه بندی دانشگاهها بر اساس عملکرد URAP
علت تفاوت رتبه بندی دانشگاه
علت تفاوت در هر یک از این رتبه بندی ها این است که دارد که هریک از نظام ها، دانشگاه ها را بر اساس معیارهای متفاوت و خاص خود ارزیابی می کنند. به عنوان نمونه در رتبه بندی شانگهای، دانشگاه ها بر اساس تحقیقات دانشگاهی انجام شده و جوایز نوبل دریافت شده توسط اساتید و کارکنان رتبه بندی می شوند و اعتبار و شهرت موسسه از نظر دانشگاهیان و کارفرمایان در نظر گرفته نمی شود.
با این حال دو رتبه بندی معتبر و مهم دیگر یعنی دو رتبه بندی QS و آموزش عالی تایمز کیفیت پژوهش و تحقیقات دانشگاهی را نیز در نظر می گیرند اما هیچکدام به اندازه ای که برایشان شهرت دانشگاه اهمیت دارد، این معیار را لحاظ نمی کنند.
در صورتی که وقتی رتبه بندی ها بر اساس معیار مشابهی باشد ممکن است روش ارزیابی متفاوت باشد. در حدود ۴۰ درصد از امتیاز کل دانشگاه ها در رتبه بندی QS، شهرت تحصیلی آنها می باشد. برای ارزیابی این موضوع، از دانشگاهیان کل دنیا نظرسنجی و خواسته می شود که تحقیقات دانشگاهی انجام شده را با دیگر دانشگاه ها مقایسه کنند.
در نظام رتبه بندی دانشگاهی تایمز نیز از فاکتور مشابه شهرت، تدریس استفاده می شود و از دانشگاهیان خواسته می شود تا کیفیت تدریس دانشگاه ها را ارزیابی کنند. این فاکتور فقط ۱۵ درصد از رتبه ی کل دانشگاه را تشکیل می دهد.
کدام یک از این رتبه بندی ها معتبر است؟
- اگر به دنبال دانشگاهی هستید که سابقه ای عالی از انجام پیوسته ی تحقیقات با کیفیت دارد، به رتبه بندی شانگهای می توان اتکا کرد.
- اگر به دنبال دانشگاهی هستید که از نظر آکادمیک و اعضای هیئت علمی و کارفرمایان، کیفیت داشته باشد تا فرصت های شغلی با حقوق بالا را فراهم کند، رتبه بندی QS باید اولین انتخاب باشد.
- اگر به دنبال دانشگاهی هستید که از نظر تحقیقات و شهرت دانشگاهی معتبر باشد، رتبه بندی آموزش عالی تایمز می تواند مفید باشد.
- رتبه بندی وبومتریک که توسط آزمایشگاه سایبرمتریک اسپانیا انجام میپذیرد، حجم اطلاعات منتشر شده توسط یک دانشگاه بر روی وبسایت آن دانشگاه، قابلیت دسترسی به اطلاعات وب سایت، تعداد مقالات انتشار یافته و میزان ارجاعات به آن مقالات، به عنوان شاخصهای اصلی در نظر گرفته میشود.
- در رتبه بندی دانشگاه بر اساس عملکرد تحصیلی (URAP) میزان مقالات منتشر شده، بهره وری بلند مدت بر اساس نتایج گوگل اسکولار، ضریب تحقیق، میزان استناد به مقالات بر اساس دادههای ISI، ضریب تجمعی و همکاری بینالمللی دانشگاهها میباشد.
دانشگاه های خوب آمریکا | هزینه زندگی در هلند | مقدار فاند دکتری آمریکا | دانشگاه های دولتی و خصوصی در کانادا