نگارش انگیزه نامه یا SOP
نگارش انگیزه نامه | عبارت SOP مخفف Statement of Purpose می باشد که به معنای انگیزهنامه است. ولی گاهی اوقات آنرا با اسامی متفاوت دیگری همچون Cover Letter و یا Letter of Intent نیز میشناسند. همچنین انگیزه نامه یا SOP نامه ای یک تا دو صفحه ای است و برای توصیف توانایی شما برای کاندیدا شدن برای یک موقعیت خاص مورد استفاده می شود و معمولاً به رزومه شما پیوست می شود.
نگارش انگیزه نامه بسته به موقعیت شما، ممکن است برای پذیرش در یک برنامه آموزشی در کالج یا دانشگاه در مقاطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد و دکتری و یا شغلی مورد استفاده قرار گیرد.
نوشتن انگیزه نامه خوب می تواند کاملاً تغییر دهنده بازی باشد و باعث افزایش قدرت رزومه شما شود و فقدان مهارت های لازم را نیز جبران کند. نوشتن انگیزه نامه اگر بصورت استاندارد باشد، می تواند به نوعی برگ برنده شما باشد.
البته این نکته را فراموش نکنید که نوشتن انگیزه نامه را با نگارش کاورلتر اشتباه بگیرید. زیرا کاورلتر هدف آن مشخص کردن و مطابقت اطلاعات خاص رزومه با پوزیشن مورد نظر است و به عنوان معرفی رزومه خود برای یک پوزیشن به کار می رود اما یک انگیزه نامه به عنوان چشم اندازه ها و اهداف برای پذیرش در یک موقعیت در نظر گرفته می شود.
نگارش انگیزهنامه باید به گونه ای باشد که ابتدا به کمیته پذیرش کمک کند تا به وضعیت فعلی متقاضی، علایق و برنامههای آینده و فاکتورهای تاثیرگذار بر حرفه را درک بهتری داشته باشد. بنابراین در مرحله نخست نگارش انگیزه نامه به جهت نشان دادن اهداف تحصیلی میباشد.
ساختار SOP و انگیزه نامه تحصیلی
انگیزه نامه تحصیلی ای که توسط یک فرد نوشته می شود به این دلیل که اهداف و گذشته هر فرد با فردی دیگر متفاوت است ، منحصر به فرد می باشد و از طرفی فرد باید مواردی در انگیزه نامه بنویسد که توانایی و علم انجام آن را داشته باشد و اغراق و رویاپردازی و زیاده روی پرهیز کند. از طرفی با توجه به اینکه انگیزه نامه بایستی به زبان انگلیسی نوشته شود، بنابراین باید بصورت روان و ساده نگارش شده و از بکار بردن کلمات و لغات سخت اجتناب کرد.
به طور کلی برای نگارش انگیزه نامه ساختار ثابت و مشخصی نیست. اما یکسری ساختارها هستند که باید رعایت شوند بطوریکه یک انگیزه نامه استاندارد می تواند از هفت قسمت به ترتیب زیر ساخته شده است:
- نقطه شروع
به این دلیل که انگیزهنامه متقاضی در کنار ده ها و شاید صدها انگیزه نامه دیگر در اختیار چند تن از اساتید بخش مربوطه قرار میگیرد، باید تلاش کرد که نگارش متن را با حداکثر گیرایی آغاز کرد. علاوه بر این باید از مطالب غیر مرتبط با انگیزهنامه اجتناب کرد، ولی باید تلاش کرد که اشتیاق و انگیزه خود را در موقعیت مورد پذیرش به خوبی با نگارش انگیزه نامه استاندارد توضیح دهید.
- سابقه تحصیلی
در این قسمت از متنانگیزه نامه تحصیلی باید توجه کمیته پذیرش را به سمت سابقه تحصیلی خود معطوف کنید. بنابراین به اعضای کمیته پذیرش این اطمینان را بدهید که دانشجوی موفقی و پر تلاشی خواهید بود.
- دلیل انتخاب مقصد تحصیلی
در این قسمت از SOP باید دلیل انتخاب رشته، دانشگاه و کشور مقصد را بیان کنید. بدین منظور متقاضی باید اطلاعاتی را درباره رشته مورد نظر خود مخصوصا در دانشگاه مقصد بدست آورد.
- تجربیات مرتبط
در این مرحله باید تمامی تجربیات مرتبط با موضوع و رشته خود را بیان کنید. بطور نمونه از پروژه های کارشناسی، کارآموزی، تجربه کار صنعتی، نشریهها و مقالات و فعالیت هایی که در جهت پیشبرد سطح علمی خود در این زمینه انجام داده اید، بیان کنید.
- اهداف پیش رو
در این قدم باید به ذکر هدفهای کوتاه مدت و بلند مدت خود بپردازید. این اهداف باید ارتباط بین پذیرش و آینده مورد نظر را به روشنی توضیح دهد.
- نتیجه گیری
نتیجهگیری را در چند سطر و درباره مناسب بودن خود و دارا بودن شایستگی های لازم برای تحصیل در رشته و دانشگاه مورد نظر انجام داده.
- تشکر و قدردانی
در نهایت و در پایان نگارش انگیزه نامه و SOP از اعضای کمیته پذیرش برای وقت گذاشتن جهت بررسی انگیزهنامه خود تشکر نمایید.
در پایان به این نکته باید توجه شود که بعد از نگارش نهایی متن انگیزه نامه خود، حتما SOP خود را ویرایش کنید و بازبینی کنید. نوشتن انگیزه نامه شاید در ابتدا سخت به نظر برسد، اما قطعا با نظر و مشاوره افراد با تجربه در این زمینه و بر طرف شده ایرادات مطمئنا می توان به یک نگارنده خوب در رمینه انگیزه نامه شد.
چگونه SOP یا انگیزه نامه شما میتواند از تمام SOP های دیگر دانشگاه برتر باشد؟
در نگارش انگیزه نامه تحصیلی باید به این موضوع دقت کنید که کمیته بررسی دانشگاه مقصد از شما انتظار توضیح چه مسائلی را دارد. شاید به طور کلی هیچ دانشگاهی با طرح سوال مستقیم از شما نخواهد که در مورد چه مسائلی در انگیزه نامه خود بنویسید اما به طور کلی سوالاتی وجود دارد که با پاسخ به آنها می توانید انگیزه نامه ای بنویسید که کمیته پذیرش را اقناع کند که شما بهترین انتخاب برای این جایگاه هستید.به همین دلیل از شما توقع میرود که با نگارش انگیزه نامه پاسخگوی این سوالها باشید:
- قصد تحصیل در چه رشته ای را دارید؟
- دلیل انتخاب این رشته چیست؟
- دلیل انتخاب این دانشگاه را شرح دهید و اشاره کنید که کدام ویژگی های این دانشگاه نطر شما را جلب کرده است.
- چرا کشور مقصد را برای تحصیل انتخاب کرده اید؟
- در رابطه با رشته ای که قصد تحصیل در آن را دارید چه تجربیاتی دارید؟
- هدف از این انتخاب یادگیری چه مهارت ها و دریافت چه تجربیاتی بوده است؟
- پس از فارغ التحصیلی چه هدفی دارید؟ اشتغال به کار یا ادامه تحصیل و تحقیق در رشته مورد نظر؟
- توقع شما از دانشگاه و رشتهای که در دانشگاه ارائه میشود چیست؟
- آیا برنامه ای برای پس از فارغ التحصیلی و ادامه تحقیقات با استادی خاص را دارید؟اگر پاسخ مثبت است چرا این استاد خاص؟
- چگونه با تحصیل در دانشگاه مقصد می توانید مفید بوده و چه چیز اضافی می توانید برای دانشگاه به ارمغان آورید؟
- به غیر از بحث تحصیلات علایق و عادات و سرگرمیهای شما چیست ؟ ویژگیهای اخلاقی شما چیست؟
- درباره فرهنگ دانشجویی کشور مقصد چه می دانید و آیا فکر میکنید میتوانید که خودتان را با آن وفق دهید؟
- چه ویژگی اخلاقی خاصی دارید که ما باید بدانیم؟
پیشنهاد مطالعه: پرداخت هزینه WES | پرداخت هزینه چاپ مقاله
انگیزه نامه تحصیلی